ECO FOOD NATURE

Jíme a nakupujeme lokálně!

Dnešní doba je skvělá v tom, že pokud si v prosinci vzpomenete, že máte chuť na avokádo, tak vyrazíte do obchodu pro avokádo. V obchodě dnes seženete vlastně cokoliv, kdykoliv a odkudkoliv. No jo, co ale stojí za avokádem, banány, nebo jahodami v prosinci? Především velká ekologická stopa!

Ekologicky negativní dopad na planetu zanechávají letadla, kamiony, které k nám z velkých dálek přiváží zahraniční produkty. Znám mraky lidí, kteří řeknou, že tím že si přestanou kupovat třeba banány se nic nezmění. Ale ono se změní! Pokud není poptávka snižuje se i nabídka a množství importovaných produktů.

Změňte myšlení a žijte sezoně! Je to tak jednoduché a po finanční stránce i výhodnější. Naše babičky dělaly zásoby po celý rok, hlavně z přebytků z léta, tak proč to nezkusit taky. Neříkám, že tak musíte žít na 100%, pouze se zamyslete nad tím co kupujete zbytečně a jak by se to dalo udělat jinak.

Aplikace, které vám pomůžou využívat místní zdroje.

www.na-ovoce.cz – kde ve vašem okolí rostou ostružiny, jedlé kaštany, nebo opuštěná hruška

www.adresarfarmaru.cz – podporujte farmáře, na této aplikaci najdete nepřeberné množství farmářů

www.farmavkapse.cz – vyhledávač farmářských potravin v okolí

www.zavarit.cz – super stránka, která vám poradí, jak zužitkovat potraviny

www.nakupzfarmy.cz – e-shop kde můžete nakoupit přímo farmářské produkty

Jaro

Končí zima a my začínáme sázet bylinky, zeleninu. Pokukujeme po bylinách a darech přírody, které můžeme zužitkovat. Truhlíčky můžeme mít i v bytě. Vyrábíme šťávy, sirupy, medy. Bezinka, lípa, jitrocel. Ranná zeleniny už kouká z hlíny. Snažte se myslet soběstačně a využít co vám příroda nabízí.

Léto

V létě už to jede, sklízíme jablka, švestky, třešně, hrušky, okurky, papriky. Oslovíme sousedy, kteří mají přebytečnou úrodu, na oplátku jim dáme třeba zavařenou skleničku, nebo čatní, které z ovoce vyrobíte. Kvasíme zeleninu, děláme pesta, chodíme na farmářské trhy a kupujeme od místních. Chodíme do lesa na houby, borůvky, brusinky, ostružiny. Letos je obrovský přebytek ovoce i zeleniny, co zajít do palírny a nechat si vypálit svojí slivovičku.

Podzim

Pomalu zazimováváme. Hodně úrody se sklízí na babí léto a na podzim. Dýně, trnky, šípky, brambory, jedlé kaštany. Uskladněte správně potraviny, které vám vydrží přes zimu. Zkuste si vyrobit i domácí víno, kávu z žaludů a zásobte se bylinnými čaji z pokladů louky a lesa. Myslete taky na zvířata a choďte na kaštany a noste je v zimě ke krmelci (žádně staré pečivo prosím, pro zvířata to není dobré).

Zima

V zimě už toho moc na zahradě a na louce neroste. Proto vám zbývá jediné, vychutnat si všechny ty dobrůtky, které jste si přes rok strádali na tu tuhou zimu. Taková jahodová marmeláda, je lepší než jahody ze Španělska, které neviděli světlo světa.

You may also like...